El municipi

El terme de Riudarenes ocupa 46,63 km2 en l’anomenada Depressió Prelitoral o plana de la Selva. El poble es troba a 84 metres sobre el nivell del mar i dista 6 km de la capital comarcal Santa Coloma de Farners.

El municipi comprèn el nucli urbà de Riudarenes, els barris de Can Maleta i Can Falqués, la urbanització de can Fornaca en un extrem del terme, i els veïnats de Serramagra, la Riera, el raval de l’Esparra, l’Esparra i part de les Mallorquines.

La riera de Santa Coloma travessa el terme municipal de nord a sud i el divideix en dos sectors; l’oriental, més pla i l’occidental, més vast i abrupte, amb turons com el Far (583 metres) i el puig d’Argimon (466 metres).

La part més plana del terme es troba en un antic estany omplert amb sorres granítiques i residus d’origen volcànic i formava part del bloc Montseny-Guilleries.

A la zona de l’Esparra, les restes de les xemeneies volcàniques de fa 8 milions d’anys, molt degradades, formen relleus més pronunciats que en la resta del terme. En general, el sòl està constituït per granit, recobert en alguns punts d’una cobertura en què predominen les pissarres i els esquists.

El clima és de tendència mediterrània-continental, com tota la plana de la Selva, ja que es troba tancada per les Guilleries a ponent i les Gavarres i la resta de la Serralada Litoral a llevant. Les oscil·lacions tèrmiques són lleugerament acusades: pot glaçar-hi a l’hivern i a l’estiu s’arriba als 35 graus. Les pluges sobrepassen els 800 mm anuals. En les zones més baixes es formen a la nit i matinada bancs de boira degut a la inversió tèrmica i a l’aquositat de la zona, produïda per la humitat que s’hi forma a la tardor i a l’hivern.

Distàncies quilomètriques des de Riudarenes fins a:

  • Sils: 2,8 Km
  • Santa Coloma de Farners: 6,4 Km
  • Girona: 25,4 Km
  • Barcelona: 81,1 Km
  • Tarragona: 171,6 Km
  • Lleida: 221,3 Km

Fotografies: Josep Mayoral Miralpeix i Salvador Soler Vilavella